Stilte, een heerlijk woord, veel verlangd, maar vaak verstoord.

dinsdag 21 februari 2012

Mijnheer Appelbodem

Mijnheer Appelbodem gaat vandaag met pensioen en daarom wordt hem een afscheidsfeestje aangeboden door zijn werkgever.

Zo’n veertig jaar heeft mijnheer Appelbodem zich voor het bedrijf ingezet. Dat is lang.
Al die tijd ging hij snel en opgewekt op zijn fiets naar het werk. En snelheid, daar ging het om. In de loop der jaren is die snelheid weliswaar wat verminderd, maar toch, tot op het laatst ging mijnheer Appelbodem zo opgewekt mogelijk elke dag zijn huis uit. Hij heeft de fiets nooit aan de wilgen gehangen. En na vandaag gaat hij die fiets voor andere doeleinden gebruiken. Samen met zijn vrouw erop uit trekken, de lanen in, de paden op.

Mijnheer Appelbodem is een aimabel man. Met hem kun je praten, hij luistert en denkt door, geeft zijn mening en dan is het weer de beurt aan de ander. En zo gaat het. Na verloop van tijd kun je twee dingen doen: of verder in discussie gaan, of van onderwerp veranderen. Meestal gebeurt het laatste, maar als er zo snel niets anders is om over te praten, dan zit je wat zwijgend bij elkaar. Mijnheer Appelbodem is ook een man waar je prima naast kunt zitten zonder iets te zeggen. Het mooiste is dat hij dan zelf ook niets zegt. Dat kom je niet vaak tegen. Meestal is het zo dat iemand als een kip zonder kop begint te kakelen als je een tijdje je mond houdt. Mijnheer Appelbodem niet. Hij zwijgt. En kijkt je aan met een guitig gezicht.

Mijnheer Appelbodem staat dus vandaag in het middelpunt van een feestje. Een groot nadeel daarvan is dat je moeilijk je eigen feestje kunt ontvluchten. Je moet je aandacht erbij houden als de notabelen spreken, ook als je liever elders bent, maar voor mijnheer Appelbodem is dat geen probleem.

Hij voelt zich eigenlijk zoals hij er uit ziet: weliswaar oud, maar nog lang niet aftands.

Na afloop van de avond lacht hij even, een klein monkelend lachje, voor zichzelf. Dan staat hij op en loopt naar zijn fiets, die iets verderop aan een lantarenpaal staat vastgebonden. Een keurige, sportieve herenfiets.
Mijnheer Appelbodem bindt zijn attachékoffertje achterop vast, stapt op en peddelt weg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten