Stilte, een heerlijk woord, veel verlangd, maar vaak verstoord.

donderdag 2 juni 2011

Well en het Reindersmeer


Well is een dorp vlakbij Nieuw-Bergen in Noord-Limburg. Vorige week was ik er met vrouw en hond. In Well is niets te beleven, en dat is helemaal niet erg. De mensen zijn er tevreden. Er is een bakker, een slager en een pinautomaat.
Tussen Well en Nieuw-Bergen ligt echter een schitterend meer, het Reindersmeer, en dat ligt weer vlakbij het Leukermeer, zijn voorhaven.
Door jarenlange zandafgravingen zijn het Leukermeer en het Reindersmeer ontstaan. Onderling zijn ze via een sluis verbonden. Het Reindersmeer is 130 hectare groot. Ik heb dit gelezen op een bord die we tijdens onze wandeling zijn tegengekomen.
De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. De omgeving bestaat uit bossen met grote stuifzandgebieden, heidevelden en vennen.
Het water is er nog helder, de kleur doet je denken aan de Middellandse Zee en de watervogels zijn er talrijk.
Het gebied heeft een enorme aantrekkingskracht op mij en een planoloog zou er geen greep meer op hoeven te hebben. Een eigen logica moet er heersen. Fantasieland, zo zou je het ook kunnen noemen.
Het Reindersmeer maakt deel uit van het Nationaal park de Maasduinen en is door een natuurvriendelijke brede oeverafwerking door de ontzanders als een helder meer met rust, ruimte en natuur achtergelaten en zorgt voor een uitstekende leefomgeving voor tal van planten en dieren.
Over smalle, kronkelige paden liepen we wat rond het meer. Het was er een perfecte dag voor. De zon scheen, de lucht was blauw en er stond een vaag windje dat de bomen zachtjes deed ruisen. Er was niemand, maar ik verwachtte elk moment kleurrijke kano’s met daarin vrolijke mensen, zoals je dat ook ziet op de meren in Canada.
Maar niemand.
Toch keek ik mijn ogen uit.
De stilte die er heerste was adembenemend.
Het is een beetje een in zichzelf gekeerde wereld waar je zomaar in terecht bent gekomen, niets wetend en niets vermoedend. Dan voel je de kracht van moeder aarde, toch wel.
‘Well, well, well, you’re feeling fine!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten