Stilte, een heerlijk woord, veel verlangd, maar vaak verstoord.

donderdag 18 november 2010

MARTIN RECORDS

In December 1949 werd platenmaatschappij Martin Records opgericht door de toenmalige straatzanger Martin Rozewater uit het Groningse Adorp. Ondanks zijn grote populariteit, met name in het noorden des lands, werd hij vaak kenschetsend "Lulletje" genoemd.
De firma MR scoorde meteen met de Nederlandstalige LP “Groeten uit Adorp” van Het Noorder- Bar Trio en de Blues-LP “Blouse blues” van de gelijknamige Groningse bluesband. In 1967 behaalde Martin Rozewater aan het Amsterdamse Conservatorium zijn B-akte voor hoofdvak klassiek gitaar en samen met zijn vrouw Angie bouwde hij Martin Records op tot een klein, maar zeer gedreven platenbedrijf, waar ook hitlijstmatig rekening mee werd gehouden.
Vooral in Nederlandstalig scoorde de firma ontelbare hits met klinkende namen als Jantje Sukkelmans, Het Borker Trio, Han Wellerdieck, Set-Up, Het Apollo Trio, The Sunshines, Peter Silver, Anneke Drent, The Arizona`s en vele, vele anderen.

Maar vooral Arie en de Bodywarmers hebben flink aan de weg getimmerd. Een zeer legendarische groep muzikale vagebonden. Waarschijnlijk al in 1932 actief maar het hoogtepunt ligt toch wel in de periode 1946 - 1963 (circa). Stichter en leider van de band is Arie Lautenbach. Maar het artistieke brein achter de groep is toch Martin Schuurman. Hij was het die de groep ontdekte en op Martin Records uitbracht. Het duo Schuurman-Lautenbach is verantwoordelijk voor de teksten die een bijzondere diepzinnigheid uitstralen. Arie and the Bodywarmers wordt in de muziekgeschiedenis beschouwd als de 'missing link' tussen de jazz en de eerste popmuziek.
In 1978 besloten Martin en Angie Rozewater een platenserie met humor in dialect te gaan produceren en wie had toen kunnen denken, dat deze serie zou uitgroeien tot een van de meest succesvolle platenserie`s ooit geproduceerd. Meer dan 650 succesvolle LP`s en CD`s verschenen er in deze “Plat” serie en alhoewel vaak geïmiteerd: nooit heeft ook maar iemand het ijzersterke concept voor deze platenreeks kunnen evenaren.
In 1978 startte de firma ook met haar eigen opname studio`s en sindsdien bleek het mogelijk de producten hun eigen, typische Martin sound mee te geven en kon de firma snel en slagvaardig op de vraag vanuit de markt inspelen. Martin Records Studio`s kan zowel analoog als digitaal produceren op 2, 8, 16 en 24 sporen en naast de grote vaste studio in Bornerbroek beschikt het bedrijf eveneens over een professionele zeer flexibele mobiele studio voor ‘live”-opnamen op locatie.
Ook internationaal staat Martin Records hoog aangeschreven. Niet alleen verschenen er in veel landen Martin Records producties op de markt: in Denemarken is het nog steeds recordhouder met de verkoop van meer dan 700.000 kinder- CD`s in de Deense taal. “Dyrehavsbakken`s Pjerrot fortaeller eventyr” en “Tivoli`s Pjerrot og Harlekin fortaeller om Snullerne” zijn nog steeds verkoopsuccessen.
Maar de tijd gaat voort en ondertussen is de DVD het nieuwe medium en vandaar dat Martin Records dit jaar voorzichtig, maar vol vertrouwen de eerste vier DVD`s op de markt brengt. Met de DVD “Klaas Set Troch”van de Friese conferencier Klaas van der Meer stapte MR de wereld van de DVD binnen en later dit jaar volgen de DVD`s van Twente Plat, Drenthe Plat en Groningen Plat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten